Objawy:
- narastającą gorączkę,
- ogólne osłabienie,
- ból głowy,
- zaparcia lub wzdęcia,
- bezsenność,
- spowolnienie tętna,
- apatia,
- spowolnienie ruchowe,
- powiększenie wątroby i śledziony,
- kaszel.
Występowanie:
Dur brzuszny – wyjaśnienia
Dur brzuszny jest ostrą chorobą zakaźną. Wywołuje ją pałeczka duru brzusznego (Salmonella typhi). Jest to choroba „brudnych rąk”. Ponadto zachorowania szerzą się głównie przez wodę i żywność zanieczyszczone wydalinami zakażonych ludzi, nie przestrzegających zasad higieny. Dodatkowo zarazić można się poprzez bezpośredni kontakt z nosicielami. Okres wylęgania choroby wynosi od 1 do 3 tygodni, najczęściej 10-14 dni. Dur brzuszny jest wrażliwy na działanie środków odkażających, promieni słonecznych oraz ciepła. Zasięg występowania duru brzusznego obejmuje cały świat, lecz ilość zachorowań w krajach rozwiniętych jest niewielka, natomiast w krajach o niskim statusie sanitarno-epidemiologicznym dur brzuszny utrzymuje się endemicznie. Na dur brzuszny chorują wyłącznie ludzie. Podsumowując, drogi szerzenia duru brzusznego obejmują:
- wodę – szczególnie zakażenie źródła zaopatrzenia w wodę lub naturalnych zbiorników wodnych może skończyć się wybuchem epidemii,
- zakażone produkty spożywcze – w postaci mięsa, lodów, sałatek lub mleka, które jest bardzo dobrym środowiskiem dla rozwoju bakterii,
- owady – szczególnie muchy,
- bezpośredni kontakt z chorym lub nosicielem – przy nieprzestrzeganiu zasad higieny.
Dur brzuszny – występowanie
Ryzyko zakażenia pojawia się głównie w rejonach o niskim poziomie higieny w przygotowywaniu i podawaniu posiłków. Szacuje się, że co roku choruje ok. 22 milionów ludzi, z czego u ponad 200 tysięcy osób choroba kończy się zgonem. Ponadto największe ryzyko zachorowań występuje w Azji Południowej (Indie, Nepal i kraje ościenne), w Azji Południowo-Wschodniej (Indonezja), w Ameryce Południowej (Peru) oraz w Afryce Północnej i Zachodniej. Najwyższą śmiertelność obserwuje się u dzieci poniżej 4 lat. Jednakże w Europie większość zachorowań na dur brzuszny to przypadki zawleczone z innych krajów, głównie z Indii, Pakistanu i Bangladeszu. W Polsce odnotowuje się pojedyncze zachorowania.
Objawy i przebieg choroby
Objawy choroby pojawiają się 1–4 tygodnie po infekcji (w większości przypadków mijają mniej więcej 2 tygodnie). Charakter i nasilenie dolegliwości zależą od okresu zakażenia.
W pierwszym tygodniu choroby obserwuje się powolny wzrost temperatury ciała. Ponadto u chorych stwierdza się złe samopoczucie, ból głowy i kaszel, rzadziej – krwawienie z nosa i bóle brzucha. W drugim tygodniu dominuje zmęczenie, wysoka gorączka, utrzymująca się na poziomie 40ºC, oraz postępująca bradykardia, czyli zwolnione bicie serca. Ponadto u niektórych pacjentów może wystąpić delirium. W jego przebiegu przeplatają się okresy wyciszenia pacjenta i gwałtownego pobudzenia. Temu delirium dur brzuszny zawdzięcza swą inną nazwę – gorączka nerwowa.
W trzecim tygodniu stan pacjenta pogarsza się. Objawy tyfusu pogłębiają się. Dodatkowo dochodzi do rozwoju licznych powikłań, m.in.:
- krwawienie z przewodu pokarmowego,
- przedziurawienie jelita,
- zapalenie dróg żółciowych,
- zapalenie żył kończyn dolnych,
- zapalenie płuc.
Dodatkowo u niektórych pacjentów pojawia się charakterystyczny objaw duru brzusznego – wysypka na brzuchu i w dolnej części klatki piersiowej (tzw. różyczka durowa). Występują ponadto silne bóle brzucha i biegunka, choć zdarzają się również zaparcia.
Dur brzuszny – profilaktyka
- unikanie kontaktów z nosicielami oraz osobami chorymi na dur brzuszny,
- unikanie jedzenie pokarmów z podejrzanych źródeł,
- w rejonach endemicznych – picie wody butelkowanej i oryginalnie zapakowanej,
- unikanie picia napojów z dodatkiem lodu, szczególnie gdy nie został on przygotowany z czystej wody,
- spożywanie potraw dostatecznie ugotowanych/usmażonych/obranych ze skórki,
- unikanie jedzenia surowych owoców oraz warzyw.
Szczepienie przeciwko durowi brzusznemu
Zapobieganie czynne polega na okresowym szczepieniu, szczególnie w okresach epidemicznych lub przy planowanym wyjeździe na tereny o większej zachorowalności. Szczepionki dostępne są w trzech postaciach:
– aplikowanej głęboko podskórnie i zawierającej inaktywowane pałeczki Salmonella typhi,
– aplikowanej domięśniowo lub podskórnie; zawierającej oczyszczony polisacharyd otoczkowy Vi Salmonella typhi,
– cechującej się najmniejszą skutecznością – doustną atenuowaną szczepionką żywą.
Dodatkowo szczepienie przypominające jest wskazane co 3 lata w przypadku stałego pobytu na obszarach występowania duru brzusznego. Ponadto co roku w przypadku podróży do obszarów występowania duru brzusznego.
Szczepienia przeciw durowi brzusznemu są zalecane: pracownikom służb komunalnych, osobom wyjeżdżającym do krajów, gdzie dur brzuszny występuje endemicznie. Ponadto w razie wystąpienia klęsk żywiołowych w których występuje utrudniony dostęp do czystej wody.
Po podaniu szczepionki przeciw durowi brzusznemu mogą wystąpić ustępujące odczyny miejscowe w miejscu podania tj. zaczerwienienie, bolesny obrzęk lub odczyny ogólne tj. gorączka, bóle głowy, bóle mięśniowe, lub złe samopoczucie. Zaszczepienie, podobnie jak przechorowanie duru brzusznego, zapewnia ochronę na okres 3-5 lat, nie dając trwałej odporności.